Rektor Sofi och 6:ornas sommartal

Här kan du läsa rektors sommartal och lovorden från 6:orna.

 

Sommar 2015

Olika. Och lika.
Under året har vi pratat en hel del om det. På vilka sätt vi är olika. Och på vilka vis vi är lika.

Under hösten hade vi ett författarbesök här:
Anette Skåhlberg som kom och inspirerade med sina historier om rätten att vara sig själv. Att komma ihåg att vi föds med olika förutsättningar, i olika länder. I olika familjer. 
Eleverna skrev gripande berättelser om hur det kan vara att vara fattig, att ha något funktionshinder, att älska någon av samma kön. Om att respektera varandra – för den man är.

Varje dag, varje timme, varje liten stund kämpar personalen här tillsammans med era barn för att alla ska få vara just så unik som bara den är. Att vi ska klara av att vara toleranta mot varandra och förstå att vi alla har olika förutsättningar. Det är ett viktigt uppdrag. Och svårt. Men avgörande för att vi ska kunna leva sida vid sida.
Tack för att ni gör ett kanonjobb.

Vi har ständigt kontakt med våra vänskolor på Sri Lanka. Det mest uppenbara i vår kontakt med barn och vuxna där blir naturligtvis att vi har så mycket mer materiella möjligheter. Vi har en fin skola, med allt vad det innebär, elevråd som kan besluta om såväl inköp av bollar och plommonträd till att hyra idrottshallen för en innebandyturnering. För eleverna på Sri Lanka är det inte en självklarhet med en fotboll och istället för ett plommonträd planterar familjen ett kokosnötsträd.  Då vet dom att trädet finns när barnen blir vuxna och kan hjälpa dom att få mat, värme och byggmateriel. Viktigt.
Och så olika det är att vara född där – eller här.
Men också lika.
Barn leker, skrattar, jagar varandra – både där och här.
Tonåringar blir kära, har bästa vänner och frigör sig från sina föräldrar. Både där och här.
Alla har drömmar om ett bra liv. Både där och här.

I mars rockade vi sockorna. Det kom från två systrar som ville få oss andra att fokusera på att det är bra att vi är olika. Att vi kan ge varandra glädje, humor, kunskap och klokhet oavsett vilka vi är. Olika är nödvändigt och fint. Och roligt. Därför hade vi olika strumpor på fötterna den dagen. Och många har det andra dagar också. Det är en bra påminnelse.

Ni som missade mitt bejublade hiphopframträdande på skolans ”Stilbytardag” gick miste om en historisk händelse. Inte bara det att ni missade mig, ni missade alla andra som hade gjort om sitt yttre. Vi kan låtsas vara någon annan. Vi kan klä ut oss till någon annan. Testa att vara olik den vi brukar vara. På utsidan. Men inuti är det viktigt att våga vara sig själv. Våga vara jag.

Häromdagen fick jag ett paket på posten. Det var från en kollega som jag lärde känna på min rektorsutbildning. Det var en present som var köpt på ”Härvan” som är en butik i Hudik. En butik som drivs av utvecklingsstörda och normalstörda, som det står i deras presentation.  Min kollega skrev att hon hade tänkt på mig när hon såg den vackra sjalen – ”för den representerar olika”. Och det står du för. Alltid.

(Här tar jag fram en sidensjal med regnbågens alla färger på och lägger runt halsen)

Regnbågsflaggan står för stolthet och tolerans. Alla färger representerar olika saker, det blir som ett potpurri; rött står för livet, orange för helandet, blått för konsten, lila för andlighet, grönt för naturen och gult för solen.  

Och sol och värme är något som jag innerligt önskar er nu inför sommaren. För nu får ni byta ut skoldagarna som är späckade av inlärning och kompromisser till kanske lata, loja dagar där inte så mycket är inplanerat. Det blir olika.

Men lite lika hoppas jag ändå; läsningen som kan ge dig så spännande upplevelser hoppas jag att du ägnar dig åt, och att du är med kompisar och skrattar mycket. Precis såna klingande skratt som man kan höra i korridorerna på skolan.

Så, en riktigt skön sommar önskar jag er alla. Oavsett vad ni gör eller vart ni är så hoppas jag att ni får sova lite längre på mornarna, att ni får äta lite mer glass och att ni får bada lite mer i solvarma sjöar.
Och sen, när ni kommer tillbaka, så är det Annika som kommer att hålla i rodret på skutan ett slag. Men bara till jul – sen kommer jag tillbaka igen!

Glad sommar!

 

Sexorna.

Häromdagen fick ni ett rektorsbrev hem där jag liknade eleverna i sexan vid heliumballonger.
Jag älskar heliumballonger, dom är så vackra där dom flyger och beter sig så där vilt och fritt. Och det är så. Det är liksom dags att flyga vidare för alla fina ballonger  i sexan nu. Klippa snöret. Ut på nya äventyr – pröva sina erfarenheter tillsammans med andra. Och vi som blir kvar kan bara önska lycka till – och säga att ni alltid är välkomna tillbaka för att hälsa på.

Det finns mycket gott att säga om eleverna i klass sex. Men om jag skulle välja ut bara en sak, så skulle det vara att ni är så otroligt fina med alla yngre elever på skolan. Ni är hjälpsamma, månar om dom och lär dom så mycket bra. Riktigt fina förebilder har ni varit. Det tackar vi för.

Och det vill också förskoleklassens elever tacka för. Därför kommer dom nu att ge er en liten avskedsblomma (som går att torka om ni vill ha den kvar och minnas det här tillfället) och en hälsning.

Från oss alla till våra HEROES med ett varmt:

Lycka till!

 

 

                                           elever på avslutning

Elevernas tal:

"Jag kommer att sakna all personal på skolan för att jag känt dem så länge. Jag kommer att sakna att börja klockan 9.00 för jag är jättemorgontrött. Jag kommer att sakna alla mina kompisar på Knutby skola. Vi har haft jätteroliga discon, fester och utflykter. Tack för allt!" 

"Jag kan inte fatta att det bara är 3 år sedan jag började den här skolan. Det känns som om det bara var en månad sedan. Jag kommer att sakna allting, lärarna och klassen så klart. Det har varit så kul att jobba tillsammans med yngre barn. Det har vi gjort till exempel när vi haft utflykter och samarbetsövningar. Tack för 3 underbara år. Jag kommer aldrig att glömma Knutby skola."

"Jag har inte gått här så länge men under tiden hag har gått här har jag förstått att det är den bästa skola jag har gått i och jag har ju gått i 4 skolor. Jag kommer att sakna personalen, framför allt Annika och Sofie men mest av allt att gå tillsammans med alla mina vänner!   Tack för det här året. Kommer sakna den här skolan mer än något annat."

"Jag skulle bara vilja tacka för allt. Jag vill tacka mina kompisar för att ni har fått mig att skratta och må bra, tack lärarna för att ni har hjälp mig med min skolgång, tack ni som gör all mat för…ja, att jag får mat, tack till alla helt enkelt. Jag är så tacksam över att jag har fått gå här i hela 7 år och jag kommer att sakna det väldigt mycket, och det sista jag ska säga är att jag önskar er en riktigt bra sommar."

"På Knutby skola får man vara den man är. Just nu finns ingen mobbing på vår skola. (Hoppas att det fortsätter så). Vi är kompisar stora och små. Vi får ha äventyr och vi får ta ansvar för roliga saker som Idol, bandyturneringar och djurensdag. Allt de här skulle ju inte kunna vara möjligt om inte vår fantastiska rektor tillät det. Därför skulle jag vilja överlämna en blomma till henne nu."                                                  

 

20 maj 2015